Railkokers of kabels?

In elke elektrische installatie is er sprake van aanvoer en distributie van elektrische energie. Meestal wordt daarvoor gebruik gemaakt van kabels, veelal gemonteerd met behulp van kabelgoten. Na verloop van tijd raken deze kabelgoten overvol. Het overzicht raakt zoek en nieuwe kabels toevoegen of oude kabels weghalen wordt een lastig karwei. Gelukkig is er een prima alternatief beschikbaar.

 

Railkokers (busbars)
Wanneer grotere stromen elektrische energie (25A t/m 6300A) aangevoerd en gedistribueerd moeten worden, is een railkoker-systeem (busbar) vaak een aantrekkelijk alternatief voor kabels. Waar kabels om allerlei technische redenen uit elkaar en in ruime bochten moeten worden gelegd en dus veel ruimte innemen, kunnen railkokers strak en in haakse hoeken worden gemonteerd. Door het kiezen van de juiste isolatie en behuizing kunnen de stroom geleidende delen in railkoker-systemen dicht bij elkaar geplaatst worden.

Maar er zijn meer voordelen. Railkoker-systemen zijn 100% halogeenvrij en hebben een betere kortsluitvastheid. Bovendien zijn railkoker-systemen veel minder kwetsbaar dan kabels en zijn ze leverbaar met een IP-rating van 55 (aanrakingsveilig, stofvrij en sproeidicht) tot een IP-rating van 68 (aanrakingsveilig, geheel stof- en waterdicht).

Lagere kosten
De installatiekosten van railkoker-systemen zijn vrijwel altijd lager dan de combinatie van kabels en kabelladders. Railkoker-systemen worden namelijk ingemeten op locatie en exact op maat geleverd. Overlengte van kabels of beschadiging van kabels bij montage is daarbij verleden tijd. Bovendien worden railkoker-systemen eenvoudig met bouten en beugels vastgezet. Daardoor kunnen railkoker-systemen sneller en dus goedkoper worden gemonteerd. Daarnaast hebben railkoker-systemen een veel langere levensduur dan kabeloplossingen en kan er vaker gekozen worden voor aluminium in plaats van koperen geleiders. Ook dat draagt bij aan kostenreductie.

Flexibiliteit
Railkoker-systemen geven een grote flexibiliteit in elektrische energiedistributie. Afgezien van het feit dat ze veel minder ruimte innemen dan kabelgoten, kunnen ze na verloop van tijd gemakkelijk weggenomen, uitgebreid of verplaatst worden. Daarnaast is een railkoker-systeem te beschouwen als een langgerekte verdeelinrichting. Aftakkingen kunnen op vrijwel elk punt en op elk moment worden geplaatst. Horizontaal of verticaal, met een railkokersysteem is de elektrische energietoevoer flexibel en betrouwbaar geregeld.

Veeleisende omgevingen
Railkoker-systemen kunnen uitstekend worden toegepast in veeleisende omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan (bedrijfskritische) serverruimtes of datacenters waarin brandveiligheid en het voorkomen van elektromagnetische invloeden cruciaal is. Of een omgeving waarin de omstandigheden zoals temperatuur, water, zout, chemische stoffen van grote invloed op de elektrische installatie kunnen zijn.

Meer informatie
De ‘Engineers of Energy’ van Hendriks Consultancy kunnen u tot in detail vertellen of en zo ja welke railkoker-oplossing in uw situatie de beste oplossing is. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Deel dit nieuwsbericht. Kies uw platform:
Reacties ( 0 )

    Laat een Reactie achter

    Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. *